Ikke kategoriseret

Derfor kan patroner kan koste mere end printeren

Du kan se dem overalt, de billige printere til et par hundrede kroner. Små tekniske mirakler, fremstillet i Kina og solgt af kendte mærker som Canon, HP, Brother mm. Printerne er udmærkede. De printer i top fotokvalitet, de er hurtige og gengiver farverne lige så præcise som de store og dyre. Det er helt utroligt, at de kan sælges så billige.

Eneste problem med dem er:

Når patronerne er tomme, er det oftest billigere at smide printeren ud end at købe nye printerpatroner til den. Og hvis du undrer dig over dette, så er du bestemt ikke den eneste der gør.

Hvordan kan det være?

Det er et meget legitimt spørgsmål. Lad os starte med at se på forskellen for selve printerne. Der findes generelt to slags (der er flere, men til privat brug taler vi om to): Inkjet printere og laser printere. De bruger helt forskellige teknologier. 

Inkjet printere bruger blæk der presses ud igennem hundrede af bittesmå huller i printerhovedet. Det sker i rasende fart og med så højt tryk at blækket presses ned papiret.

Laserprintere har printerpatroner der er fyldt med pigmenteret pulver. Printerhovedet overfører billedet som elektrostatisk opladning der tiltrækker støv fra 4 eller flere printerpatroner. Derefter bliver støvet fikseret med hjælp af pres og varme. Det sker med hjælp af opvarmede valser.

Derfor er patronerne så relativ dyre

Det ene er, at når vi taler om inkjet printere, så er selve printeren teknisk set faktisk ret simpel. Et par mikrochips på printede kort, et hoved der suser frem og tilbage på en skinne og en lille motor til at skubbe papiret igennem. Alle delene skal fungere med høj præcision. Men når man engang har fundet ud af hvordan det kan lade sig gøre, er resten en billig industriel produktion.  

Laserprintere er mere indviklet, med langt flere dele i høj præcision og kvalitet. Derfor er de også dyrere, især farveprinterne. De har ikke printerhoveder, men valser. Men pulveret skal være af høj kvalitet.

Inkjet printerhoveder er ekstremt komplekse. De fine dyser på inkjet printerhoveder er bittesmå, en lille brøkdel af tykkelsen på et kvindehår. Og de skal laves med så høj præcision at det er noget af det mest præcise vi kan fremstille i dag. Og de små huller skal også kunne holdes rene. De må ikke klistres til at blækket.

Laserprintere har ikke den slags printerhoveder.

Forskellen ligger i blækket eller toneren

Også selve blækket/toneren er ikke billig stads. De originale har fantastiske egenskaber. De er meget vandfaste, farveægte og smitter ikke af.

Sagen er bare, at vi i mange tilfælde slet ikke har brug for denne høje kvalitet. Medmindre du har brug for den allerbedste trykkvalitet, kan du derfor sagtens bruge kompatible patroner. Kompatible er billigere, fordi der bruges billigere blæk og billigere toner pulver. Hvor printerhovedet sidder på patronen, er prisforskellen ikke så høj, men der er stadig forskel.

Til hverdags brug er kvaliteten af disse kompatible printerpatroner mere end tilstrækkelig. Derfor kan du trygt spare masser af penge ved at købe kompatible printerpatroner.

Og sidste grund er, at printer fabrikanterne simpelthen sælger printerne mere eller mindre til omkostninger. Pengene tjener de så på printerpatronerne.